Tunneyhteyttä rakentamassa – Johtajasta kohtaajaksi

Hiekkalaatikolla

“ Sä et oo enää mun äiti!”, pam ja ovi paiskautuu silmien edessä kiinni. 6vee on jälleen raivona, niin raivona, että sen silmissä on kerros kosteeta ja sen pistävä katse aivan jonkun muun kuin sen pienen tuntemani tytön. Katse on tuttu, sama nähty omalla puolisolla kun kuppi menee nurin ja alaisella kun joudun irtisanomaan hänet. Katseessa on pettymystä, siitä “kun et tajuu mua”, siinä on pelkoa hylätyksi tulemisesta ja vihaa, koska tilanne tuntuu niin epäreilulta. Ovi konkretisoi tunneyhteyden katkeamisen. Samaan tapaan yhteys katkeaa, kun toinen poistuu riidan jälkeen paikalta tai kun irtisanomisen päätteeksi keskusteluyhteys tyrehtyy, loppu pinnistellään mekaanisesti sanoilla, jotka kuuluu sanoa kun tällaista tapahtuu. Hankalia tunteita on vaikea kohdata yhdessä, mutta niiden kanssa yksin jääminen on vieläkin pahempaa, silti moni meistä jää yksin ja vaikeissa tilanteissa pakenemisen suojamekanismi aktivoituu.

Laita kädet ilmaan nyt, jos sä kaipaat aikoi noita. Kun tammenterhot oli kolikoita ja kun välkäl oltiin kotii meillä oli koira. Mäkin luulin silloin et myöhemmin näytän fiksummalta, mut aikuiset on vaan lapsii joilla on palkka ja velka. Mut nekin haluis olla kuninkaita kukkulalla…

Talkoisiin tarvitaan kaikkia, vai tarvitaanko?

Yt-neuvottelut alkamassa ja väki kokoontuu auditorioon. Tunneilmapiiri on kireä ja sen pystyy aistimaan ihmisten kasvoilta, äänensävystä, silmien pyörittelystä sekä huokailusta. Toimitusjohtaja astelee työyhteisön eteen, ottaa takkinsa miehustasta kiinni kun paikuttaakseen henkeseleitään ja toteaa rehvakkaaseen sävyyn: “Olemme muutoksen edessä”. Hyvin pienet voima eleet viestittävät, että johtaja haluaa olla tilanteen päälle, viestittää alaisilleen johtajuuttaan, ja ehkä tällä tavalla myös yrittää rakentaa turvaa ja luottamusta tässä vaikeassa tilanteessa.

Väkijoukko kohahtaa ja rohkein joukosta huudahtaa jotain nasevaa “kaikkien puolesta” takaisin.

Toimitusjohtajan ilme ja ääni kiristyy ja hän muistuttaa, että talkoisiin tarvitaan kaikkia. Tilanne eskaloituu väittelyksi 4 porukan välillä, jossa me-joukkuetta edustaa toimitusjohtaja ja pari päällikköä ja te – joukkueessa rohkea ja luottamusmies. 98% muista seuraa kiihkeää tunteiden vaihtoa kuin pingisottelua ikään. Viimeinen sana tätä ottelua jää toimistusjohtajalle, joka naulaa yhteiset teesit pöytään, johon jokaisen on sitouduttava. Kansa hiljentyy ja tunneyhteys ja luottamus jää tälläkin kertaa rakentamatta.

Ja mekin ollaan vielä kakaroita, viedään muovilapioita, ne on toisten tavaroita. Ja mekin ollaan ihan yhtä tyhmii, jaetaan toisemme ryhmiin…

Kuinka vahvistan tunneyhteyttä toiseen ihmiseen, etenkin tilanteissa jossa yhteys katkeaa tai on vaarassa katketa? Ensin on oltava yhteys tottakai omiin tunteisiin, jotta pystyy rakentamaan tunneyhteyttä toisiin, mutta mitä siitä eteenpäin, mitä strategiaa käyttäisit tässä?

Johtajasta kohtaajaksi

Palataanpa hetkeksi auditorioon ja toimitusjohtajaan, jonka agendalla olisikin ensisijaisesti rakentaa luottamusta ja vahvistaa tunneyhteyttä alaisiinsa. Heti alkuun työyhteisön eteen saapuessaan, toimitusjohtaja kyselee katsein, elein ja sanoin mitä teille kuuluu? Myrskyn merkit ovat jo ilmassa, mutta johtaja ei pelkää myrskyä, vaan uskaltaa kohdata. Työyhteisön rohkein huudahtaa nasevasti “No mitä ajattelet, että meille kuuluu?”. Taitava johtaja ei hätkähdä hyökkäystä, vaan jatkaa rauhallisella äänellä ja sanoittaa näkyväksi tunteita huokailuiden ja silmien pyörittelyiden takana: “Huomaan, että olette pettyneitä ja tyytymättömiä tähän tilanteeseen ja kuulisin mielelläni ajatuksianne kuinka tilanne tulisi teidän mielestä ratkaista”. Vähitellen ihmiset alkavat varovasti jakaa ajatuksiaan ja johtaja jatkaa tunteiden sanoittamista: “ Arvostan, että pystyt nostamaan tämän vaikean asian esille ja keskustelemaan siitä rakentavasti, vaikka olemme asiasta eri mieltä”. “ Esimiehenä minun on tärkeää tietää teidän näkökulmianne, jotta päätökset, joita täytyy tehdä, olisivat kaikille niin reiluja kuin mahdollista”. “ Kunnioitan, että olette pystyneet pitämään keskustelun asiallisena, vaikka aihe on kipeä.” 

Mistä tunnetyöskentelyn rakentuu?

Tunneyhteys ei ole katkennut johtajan loistavan tunnetyöskentelyn ansiosta ja yt neuvottelut saadaan käytyä läpi hyvässä yhteistyössä, vaikka aihe on kaikille vaikea ja raskas. Mistä johtajan erinomainen tunnetyöskentely oikein koostuu?

  • Tunteiden tunnistamisesta, nimeämisestä ja rohkeasta ääneen sanoittamisesta
  • Omien tunteiden hallinnasta ja rauhallisesta läsnäolosta
  • Vastapuolen tunteiden ymmärtämisestä ja hyväksymisestä
  • Johdonmukaisesta ja avoimesta viestinnästä, arvostuksen osoittamisesta
  • Rehellisestä ja vilpittömästä puheesta

Lopuksi toimitusjohtaja sanoo vielä alaisilleen: “Haluan sydämestäni kiittää jokaista paikalla ollutta, selviämme tästä yhdessä eteenpäin. Teidän ajatukset ja mielipiteet antoivat minulle ajattelemisen aihetta ja tarvitsemme niitä jatkossakin kehittääksemme tästä työpaikan, jossa on hyvä olla ja joka menestyy kilpailussa.“ Vielä pieni nyökkäys luottamusmiehen ja rohkean suuntaan ja toimitusjohtajan agenda on maalissa.

Ääriesimerkki ja oppikirjasuoritus kuvaavat tässä tunneyhteydettömyyttä ja tunneyhteyden määrätietoista rakentamista. Harvoin tosielämässä tilanteet kuitenkaan menevät tuolla kaavalla, mutta asialle omistautumisen ja harjoittelun myötä, jokaisella meistä on mahdollisuus rakentaa tunnesiltoja toistemme välille ja sitä kautta lisätä ymmärrystä ihmisten välillä. Johtajalle tunneyhteyden ylläpito on osa luottamuksen rakentamista ja yksi tunnejohtajuuden perustyökaluista.

Leikitään vaik nää ois ääripäitä, että noi ei pelkäis näitä. Ja kaikki tääl sais olla äänekkäitä. Leikitään vaik nää ois ääripäitä. Ja vaikka täl ois enemmän ku tolla, kellään ei ois paha olla. Nää kaikki ois vaan hiekkalaatikolla, vaikka täl ois enemmän ku tolla.

Hiekkalaatikolla by Ida Paul & Kalle Lindroth

Johtajasta kohtaajaksi blogisarjan kirjoitaittaja Tiina Mustonen toimii Hehku Business vaikuttavuusvalmentajana, monimuotoisena hyvinvoinnin- ja osaamisen kehittämisen konsulttina sekä yritysten tukena muutoksessa. Ota yhteyttä, niin jatketaan tunnetyöskentelyä yhdessä eteenpäin! Yhteydenotot: [email protected] +358 45 78713579

Leave a Reply

Scroll to top